رویان

بزرگترین مجله کشاورزی اینترنتی

رویان

بزرگترین مجله کشاورزی اینترنتی

یافته های علمی در مورد استحصال قند از چغندرقند

عنوان یافته تحقیقاتی : سولفات آلومنیوم با 18 ملکول آب بعنوان محلول زلال کننده جایگزین سواستات سرب

مقدمه : از سالها قبل محققین و دست اندرکاران صنعت قند بدلیل سمیت و مشکلات زیست محیطی کار با سرب و ترکیبات آن درصدد جایگزینی ترکیبات سرب توسط محلولهائی با درجه پائین و حد مجاز سمیت توام با اثر زلال کنندگی مطلوب بوده اند. در ایران با توجه به 35 کارخانه قند چغندری و 2 کارخانه قند نیشکری بهمراه تعداد قابل توجهی آزمایشگاههای کیفی همه ساله قریب به 500 هزار نمونه آزمایش تجزیه قند صورت می پذیرد. با احتساب اینکه در هر مورد آزمایش 200 سانتی متر مکعب سواستات سرب مصرف می شود. حجم و ابعاد مصرف سواستات سرب ا زنظر سمیت و آلودگی محیط از طریق آب و خاک و هوا ضرورت و اهمیت عدم استفاده از ترکیبات سرب و جایگزینی توسط محلول زلال کننده مناسب محسوس و مشخص می شود.

دستگاه توزین نسبی محلول زلال کننده

شرح یافته و توصیه های کاربردی :ترکیبات مختلف با خاصیت زلال کنندگی و سمیت پائین (کلرورآلومنیوم – سولفات آلومینوم – استات روی – استات روی + آب آهک) بعنوان تیمار اصلی و دزهای مختلف (تیمار فرعی) بهمراه شاهد سولفات سرب در اندازه گیری درصد قند – سدیم – پتاسیم – ازت آمینه بر روی خمیرچغندرقند - خلال و ملاس مورد بررسی قرار گرفت. سولفات آلومینیوم بعنوان محلول زلال کننده جایگزین مشخص گردید غلظت آلومنیوم مصرفی در ترکیب سولفات برابر 3/0 تا 5/0 گرم در لیتر است. چنانچه از سولفات آلومنیوم با 18 ملکول آب استفاده گردد ،4 گرم سولفات آلومنیوم در لیتر توصیه می گردد.

اهمیت اقتصادی : جلوگیری از آلودگی محیط زیست به ترکیبات سمی بخصوص ترکیبات سرب و رادیواکیتو از الزامات می باشد.

عنوان یافته تحقیقاتی : تعیین فاکتور قلیایی و رابطه آن با درصد استحصال شکر

مقدمه : مقدار قند موجود در چغندر قند یکی از مهمترین فاکتورهای ارزشیابی این محصول می باشد ولی مواد غیر قندی محلول چغندرقند نیز در کلیه مراحل فرایند شرکت کرده و در نهایت در آخرین پس آب کارخانه (ملاس) جمع می شوند.

میزان مواد غیرقندی محلول در این گیاه روی درجه خلوص شربت خام استحصالی اثر منفی دارد. در ایران بعلت پائین بودن درجه خلوص شربت خام نسبت به کشورهای اروپائی میزان ضایعات قندی 5/8% بیش از این کشورها می باشد. از مواد غیر قندی مهم در چغندرقند که روی ضایعات قندی ملاس اثر دارند. سدیم، پتاسیم و ازت مضره است. تعیین این فاکتورها و رابطه آنها با میزان قند ملاس برای پیش بینی ضایعات قندی در شرایط اقلیمی ایران موضوع این تحقیق می باشد.

شرح یافته و توصیه های کاربردی : در جمع بندی کلی نتایج بررسی مواد ملاس زای، پتاسیم، سدیم و ازت آمینه و خاکستر در ملاس و فاکتور قلیایی و رابطه آنها با درصد قند می توان گفت هر یک از مواد مذکور بعنوان متغیرهای مستقل همبستگی مثبت معنی دار با درصد قند ملاس داشتند.

متغیر مستقل

ضریب همبستگی

عنصر مستقل

ضریب همبستگی

سدیم + پتاسیم

94/0=r

خاکستر

63/0=r

ازت آمینه

77/0= r

فاکتور قلیائی

13/0= r

جدول مقایسه ضرایب همبستگی درصد قند ملاس با هر یک از مواد ملاس زای موجود در ملاس

بنابراین علت بالابودن ضایعات قندی ملاس در ایران با مقایسه کشورهای اروپایی بالا بودن مقدار سدیم و پتاسیم چغندرقندها ی ایران است که بعلت EC بالای خاکها و آبها در این کشور است. برای کاهش ضایعات قندی ملاس بایستی از ارقامی استفاده شود که میزان جذب سدیم و پتاسیم آنها کم باشد از طرف دیگر بعلت اینکه مصرف زیاده از حد کود ازته باعث افزایش مقادیر سدیم و پتاسیم و ازت مضره در ریشه ها می شود استفاده این کود در امور زراعی باید کنترل شده باشد. در طباخی کارخانه نیز با تعیین میزان سدیم و پتاسیم و میزان ضایعات قندی ملاس روش کار طباخی را از نظر ضایعات قندی ملاس می توان ارزیابی نمود.

اهمیت اقتصادی : با کاهش فاکتور قلیائیت در شربت خام و با استفاده از ارقامی که جذب سدیم و پتاسیم آنها کم می باشد، می توان ضایعات قندی را کاهش داد که باعث افزایش سود دهی می شود.

عنوان یافته تحقیقاتی: تعداد و مقدار وزنی نمونه چغندرقند جهت ارزشیابی کمی و کیفی آن در ایستگاههای عیار سنجی

مقدمه : بر اساس نظر کمسیون بین المللی هماهنگی روشهای تجزیه قند (ICUMSA) نمونه چغندرقند جهت ارزیابی کمی و کیفی الزاماً بایستی طوری اخذ شود که نماینده أی از کل و همگن با توده چغندر باشد. همه ساله چغندر تولیدی چغندرکاران بر اساس وزن خالص و عیارسنجی از طریق نمونه برداری از محموله های چغندرقند به منظور تعیین درصد قند ارزشیابی و طبق فرمول p/13-3/13 با توجه به قیمت تضمینی بهای آن محاسبه و پرداخت می گردد.

شرح یافته و توصیه های کاربردی : اثر دو روش نمونه برداری متداول در کارخانه های قند بوسیله سوند (روبرو) و اخذ نمونه قبل از ورود چغندر به سیلو و پس از خاک گیر دستگاه تخلیه (a2 , a1) و همچنین مقادیر مختلف وزن نمونه در تعیین درصد قند و سایر فاکتورهای تعیین کننده کیفیت (املاح سدیم و پتاسیم، اسیدهای امینه ازت دار و همچنین قند انورت) مورد بررسی قرار گرفت.

 

1- نتایج حاصل براساس تجزیه واریانس نشان می دهد که عامل A (روش نمونه برداری) و عامل B (سطوح وزنی نمونه ها) با اطمینان بیش از 95% اختلاف دارد.

2-تعداد و مقدار نمونه انتخابی بایستی بطور تصادفی و برای هر محموله کمتر از 101 تن معادل 50 ریشه و حداقل 25 کیلوگرم است.

3-کمترین اختلاف معنی دار برای روش نمونه برداری مربوط به تیمار B2 و روش نمونه برداری از روی نوار تخلیه چغندرقند بعد از خاک گیر است.

اهمیت اقتصادی :

1- برقراری نمونه برداری صحیح و دقیق بطوریکه گویا و نماینده توده چغندر باشد سبب احقاق حقوق چغندرکاران و صاحبان صنعت قند خواهد شد.

2-در روش نمونه برداری متعادل، نوسانات عیار و افت چغندر به حداقل ممکن خواهد رسید.

3-در روش نمونه برداری متعادل در صورت بروز کاهش کمی و کیفی محصول (چغندر – شکر) ردیابی نکث محصول را در مزرعه و یا داخل کارخانه قند مشخص می گردد.

عنوان یافته تحقیقاتی: استفاده از پلیمرهای جاذب الرطوبه در حفظ رطوبت و مواد غذائی نشا گلدانی چغندرقند

مقدمه : جهت طولانی تر کردن دوره رشد چغندرقند در مناطق سردسیر و کشت در مناطقی با خاک شور و همچنین کاهش مصرف سموم دفع آفات نباتی و علف هرز کش در زراعت چغندرقند از روش کاشت نشائی استفاده می شود.مشکل عمده در زراعت نشائی چغندرقند، لطمه دیدن نشا گلدانهای کاغذی در اثر از دست دادن رطوبت در زمان انتقال تا اولین آبیاری و دستیابی به رطوبت می باشد.

استفاده از ماده پلیمر جاذب الرطوبه در نشاء گلدانی

شرح یافته و توصیه های کاربردی : در این بررسی با استفاده از پلیمرهای جاذب الرطوبه (سه تیمار + شاهد) و مخلوط نمودن آن با خاک گلدانهای کاغذی، استقرار نشا انتقال یافته وضعیت بوته های چغندرقند از نظر کمی و کیفی و چند شاخه شدن نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. مصرف انواع پلیمرهای جاذب الرطوبه برای صفات درصد قند، درصد قند سفید، تعداد ریشه (تراکم)، وزن ریشه (عملکرد وزنی) و سایر صفات محصولی تفاوت معنی داری در سطح 1% نشان می دهد.

اهمیت اقتصادی : با توجه به نتایج بدست آمده مصرف 5/1 کیلوگرم ماده اصلاحی پلیمر (SNFPR300) در مخلوط خاک کشت گلدانی چغندرقند توانسته است از تلفات 53/2 تن قند سفید جلوگیری نمائید.

عنوان یافته تحقیقاتی : بررسی و مقایسه عملکرد عیار سنجیهای موجود در کارخانه های قند استان آذربایجان غربی

مقدمه : بروز اختلاف در عیار چغندر تحویلی چغندرکاران بالاخص در محموله های ارسالی توسط یک زارع به دو کارخانه قند سبب اعتراض و شکایات متعدد گردیده است. اعتراض بر این مسئله بود که چغندرهای ارسالی از یک مزرعه به دو کارخانه یکسان ارزیابی نمی شوند و هر کارخانه عیار متفاوتی را اعلام و بدین ترتیب زارعین از لحاظ مالی متضرر می گردند. این بررسی به این منظور انجام شد تا ضمن مشخص شدن علت اختلاف، از بروز چنین مشکلاتی در آینده و در کارخانه های دیگر جلوگیری شود. در این راستا با مراجعه به دو کارخانه ارومیه و پیرانشهر، نمونه برداری و آزمایشات مربوطه و آنالیز آماری نتایج و ارائه طریق به قسمت عیارسنج این دو کارخانه این کار تحقیقی انجام شد.

شرح یافته و توصیه های کاربردی : ایستگاههای عیارسنج کارخانجات قند استان آذربایجان غربی از دو سیستم Web (ساخت کشور آلمان) دارای شش اره و همچنین نوع Vennema دارای تنها یک اره استفاده می کنند. در دستگاه Web خمیر از طریق سقوط آزاد نمونه غده چغندرقند بر روی اره ها و انتقال قسمت های اره شده بر روی نوار بدست می آید. در دستگاه Vennema، اره به عمق 7-4 سانتیمتر در داخل غده ها فرد می رود و با توجه به شکل غدد و تمرکز ثقل بیشتر از قسمت مرکزی نمونه خمیر تهیه می کند. پس از برداشت نمونه های چغندر در قسمت نمونه برداری دو کارخانه قسمتی از نمونه های کارخانه اول (خوی) در همان ایستگاه خمیر گشته و عیار سنجی می شوند و قسمتی دیگر به ایستگاه دوم انتقال داده می شود و پس از تبدیل شدن به خمیر عیارسنجی می گردد، بعلاوه قسمتی از خمیر حاصل در کارخانه اول نیز به کارخانه دوم انتقال داده می شود. مشابه مراحل فوق الذکر در موارد کارخانه دوم (پیرانشهر) هم اعمال می شود. مقایسه آماری میانگین نتایج مبین این نکته هستند که عامل ایجاد اختلاف روش نمونه برداری و نحوه تهیه خمیر می باشد در حالیکه روند عملیات صاف کردن عصاره نمونه ها و روش های تجزیه نمونه ها در دو کارخانه مشابه و اختلافی با یکدیگر ندارند. بنابراین توصیه می گردد:

  1. در هنگام نمونه برداری حتی المقدور از زخمی کردن نمونه اجتناب شود و پس از خاک گیر دستگاه تخلیه چغندر صورت گیرد.

  2. از سیستم چند اره ای در کلیه ایستگاههای عیار سنجی کارخانجات قند و بانظارت کامل انجام شود.

اهمیت اقتصادی : با اجرای صحیح این عملیات علاوه بر اینکه حق زارعین از لحاظ اقتصادی ضایع نخواهد شد. هم زارعین و هم کارخانه به دنبال عوامل کاهش راندمان و ضایعات واقعی خواهند گشت و یا این کار سالیانه از مقادیر قابل ملاحظه ای ضایعات جلوگیری به عمل خواهد آمد.

sbsi.ir

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد