رویان

بزرگترین مجله کشاورزی اینترنتی

رویان

بزرگترین مجله کشاورزی اینترنتی

درس 8 : تجزیه واریانس طرح کاملا تصادفی( CRD ):

درس 8 : تجزیه واریانس طرح کاملا تصادفی( CRD ):

تجزیه واریانس طرح کاملا تصادفی( CRD ):

برای انجام تجزیه واریانس بر اساس طرح کاملا تصادفی ( CRD ) ، همچنین برای انجام مقایسات گروهی مستقل ( اورتوگونال ) از زیر برنامه شماره 3. ANOVA-1  استفاده می شود .بدین منظور ابتدا داده ها را از طریق زیر منوهای شماره     20.FILES و 41.SEDIT وارد نموده آنگاه با کلید Esc   به صفحه اصلی  MSTAT- C بر می گردیم و بر روی زیر برنامه شماره 3. ANOVA-1  کلید  Enter   را دو بار فشار می دهیم .

تذکر : در صورتیکه فایل داده قبلا ایجاد شده باشد آن را از طریق زیر منوهای شماره     20.FILES و 41.SEDIT فعال می کنیم .

110.jpg

 

 

وبعد مجددا ، کلید  Enter   را دوباره فشار می دهیم .

28.jpg

در پنجره زیر  ، در جای خالی سطر اول ، شماره متغیر مستقل ( شماره ستون مربوط به تعداد تیمار ) که گروه بندی داده ها بر اساس آن انجام می گیرد ، وارد می شود . جاهای خالی در سطرهای بعدی مربوط به تعداد تیمار می باشد .

39.jpg

بعنوان مثال اگر ، اطلاعات مربوط به تعداد تیمار در ستون اول قرار گرفته باشد و چهار تیمار در آزمایش مورد مطالعه قرار گرفته باشد . پنجره فوق بصورت زیر پر می شود ، یعنی در جای خالی سطر اول عدد یک ، ودر جاهای خالی سطر سوم به ترتیب اعداد یک و چهار را می نویسیم .

46.jpg

آنگاه کلید Enter  را می زنیم  تا پنجره زیر باز شود. در پنجره زیر تعداد کل ردیف ها   ( داده ها ) پرسیده می شود ، در صورتیکه تعداد ردیف ها صحیح باشد حرف Y را تایپ نموده و  کلید Enter  

را فشار می دهیم .

 58.jpg

 

در پنجره زیر از ما سوال می شود ، آیا تمایل دارید که میانگین هر یک از تیمارها ، در انتهای فایل داده ذخیره شود . در صورت  تمایل حرف Y را تایپ نموده ، و در غیر اینصورت حرف N را تایپ نموده و  کلید Enter  را فشار می دهیم . ولی توصیه می گردد جهت سهولت مقایسه میانگین ها حرف Y را تایپ گردد .

93.jpg

در صورتیکه تعداد ردیف ها صحیح نباشد حرف N را تایپ نموده و  کلید Enter  را می زنیم تا پنجره زیر باز شود ودر آن تعداد صحیح ردیف ها را می نویسیم آنگاه کلید Enter  را فشار می دهیم .

66.jpg

 

در پنجره زیر ، نام متغیر ها (نام صفات ) ظاهرمی شود .

76.jpg

 

 

در پنجره متغیرها ، برای انتخاب متغیر مورد نظر کافیست با کلید مکان نما بروی آن رفته و با کلید Space bar   آن را انتخاب نماییم . در صورتیکه تجزیه واریانس چند متغیر مد نظر باشد ، با کلید Space bar   یکی یکی ، همه آنها را انتخاب می کنیم آنگاه  کلید Enter  را می زنیم .

83.jpg

پنجره زیر مربوط به انجام مقایسات گروهی مستقل (  اورتوگونال ) است . در صورتیکه  قصد انجام مقایسه اورتوگونال را داریم حرف  Y را تایپ نموده ، و  کلید Enter  را فشار می دهیم .

اگر برای انجام مقایسه اورتوگونال حرف  Y را تایپ نموده ، و  کلید Enter  را بزنیم پنجره زیرباز می شود . که در جعبه coefficient   ، ضرایب را می نویسیم . بعنوان مثال اگر بخواهیم تیمارهای اول و دوم را با تیمارهای سوم وچهارم مقایسه نماییم . ضرایب را بصورت زیر تایپ می کنیم .تذکر: همانگونه که در پایین پنجره زیر نیز ، تذکر داده شده است ، همواره مجموع ضرایب باید صفر گردد .

. 114.jpg

بعد از اینکه وارد کردن ضرایب پایان یافت ، ابتدا کلید F10      وبعد کلید Esc   را می زنیم  تا پنجره  زیر باز شود .    

122.jpg

از پنجره فوق منوی اول  ( view  output on  screen ) را انتخاب می کنیم تا اطلاعات بصورت زیر نمایش داده شود .

133.jpg

plantbreeding.wordpress.com

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد